Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
kmg gz (2146 niezalogowanych)
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
jasta102 napisał:
a znasz jakieś nieciekawe miejsca w Norwegii?
to nie United Kingdom

Chodzi o nieciekawe pod wzglem inwestycji. I tak, znam takie, a nawet cala mase.
I wcale tak dalko od Oslo nie musisz jechac. 100 km wystarczy.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Elise napisał:

I wcale tak dalko od Oslo nie musisz jechac. 100 km wystarczy.

no tak ale nie bierzmy pod uwagę mieściny jak Uszlu, gdzie ponad 1/4 liczbę ludności stanowią czarnuchy typu pakisy i packofstanleysy, czyli nabytek z Pakistanu i Polandu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
Elise napisał:
marianek73 napisał:
halo halo tu ziemia, elise zgłos sie....
huston mamy problem.....
spłacisz, to tzreba nowy kredyt brac na remont, bo ten dom po 20 latach nadaje sie na "plaster"

Jakze to sie pieknie mówi "masz troche wiecej gotówki" a co jak masz troche mniej, co jest bardzo prawdopodobne....?
Przeciez kazdy chce normalnie zyc i poza zarabianiem na kredyt, trzeba tez myslec o urlopie, przyjemnosciach,podrózach,itp......

wszystko jest dobrze jak jest dobrze, a jak np. po 5 latach płacenia(odsetek) zabraknie zdrowia......?

Obojetnie jak na to patrzysz, to bardziej oplaca sie posiadac niz wynajmowac. Wystarczy popatrzyc na mnie. Ja po 20 latach pracy mam moj dom calkowicie splacony (a splacilam go juz kilka lat temu). I teraz nic nie place. A jak go sprzedam, do dostane te kilka mln. Ty wynajmujac bedziesz placil do konca zycia, a jak sie wyprowadzisz - to dostaniesz depozyt (jak ci sie uda).
Czyli co sie bardziej oplaca - te kilka mln, czy 2-u miesieczny depozyt?

alez ja cie popieram w 100%, tylko jeden warunek > trzeba wiedziec czego sie od zycia chce.....
czyli miec jakies sprecyzowane plany na około 15 lat i nie miec własnego kąta w polandii....
Ja wiem,ze nigdy tu nie zamieszkam na stałe,poniewaz mam w PL swoj własny dom, wiec poprostu wynajmuje! tzw koszty wliczone
Popelniłem bład, kiedy tu przyjechałem, poniewaz znajomy norek(sąsiad) sprzedawał dom za 1,1mln i proponowal mi/nam kupno tego domu, bo było warto,ale jakos nas nie przekonał i sprzedał komu innemu!
3 mies temu, ten sam dom poszedł za 2,7mln.....
Rachunek jest wiec prosty....
tyle,ze pomiedzy 2005-2010 miał miejsce tzw bum i ceny poszybowały ogromnie......
dzis to nie ma prawa sie zdarzyc,wiec i zarobek duzo mniejszy,a inwestycja bardziej ryzykowna....
Co nie znaczy,ze nie warto!
Tyle,ze trzeba znac swoje plany....
ps: kto nie ryzykuje szampana nie pije
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
-jakie są ewentualne formy pomocy państwa norweskiego w spłacie kredytu hipotecznego,względem nie obywateli norweskich?

Powtórzyłem pytanie,pewny bowiem jestem że kredytobiorcy przerobili ten aspekt decydując się TU na kredyt.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
mozesz postarac sie o kredyt z komuny,ktory zastapi wklad wlasny,wysokosc zalezy od komuny zarobkow itd,jest troche nizej opodatkowany niz bankowy,w moim przypadku bylo to ok 25%calego kredytu
czy jest jakas inna forma pomocy niewiem,nie slyszalem
sa tez spoldzielnie ale co i jak to niewiem ,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
balum napisał:
-jakie są ewentualne formy pomocy państwa norweskiego w spłacie kredytu hipotecznego,względem nie obywateli norweskich?

Powtórzyłem pytanie,pewny bowiem jestem że kredytobiorcy przerobili ten aspekt decydując się TU na kredyt.

Pomoc jest dokladnie taka sama jak dla obywateli norweskich. Mozesz sobie odpisac boligrente i pozyczke z podatku.
Czyli masz np. dom za 1 mln i pozyczke 1 mln - posiadsz zero i nie placisz formueskatt. Do tego odliczasz boligrente z podatku.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Sorry,sorry sprecyzuje pytanie :
-jakie są ewentualne formy pomocy państwa norweskiego w spłacie kredytu hipotecznego,względem nie obywateli norweskich, w przypadku nie możności spłacania tegoż,dajmy na to już powyżej roku ?
Ja myśle że odbędzie się to tak;
-Utlandowiec BEZ obywatelstwa norweskiego zadłuża się na 25 lat.Po kilku latach przychodzi kryzys,utlandowiec traci prace,ale dostaje dagpenge,i jakoś ciągnie,z biedą spłaca kredyt.Kryzys sie przedłuża...dagpenge też nie są wieczne,w końcu nie ma opcji,nie ma juz z czego spłacać długu (to lepsze określenie).Utlandowiec udaje się po koleji do wszystkich instytucji socjalnych-niestety,okazuje się że pomoc mógłby dostać,ale Norweg,obywatel Norwegii.
Po dłuższym okresie kryzysu można śmiało sie spodziewać różnych presji na utlandowców (co już przerabialiśmy w czasie kryzysu 2009) a już argument z posiadaniem ,lub nie obywatelstwa norweskiego,może być nokautujący.
Kogo Norwegia będzie w pierwszej kolejności ratować,swoich obywateli czy 'gości'?
Czy staracie się zaraz jak to będzie możliwe (bodaj po 8-iu latach bezkolizyjnego pobytu w Norwegii) o takowe obywatelstwo? Czy utożsamiacie norweski PRYWATNY bank z norweskim państwem?
Tłumacząc w ten sposób,że przecież bank wie komu pożycza,to w razie kłopotów państwo pomoże.
Nie,nie-państwo to nie bank i odwrotnie.A zresztą czyje państwo? Obywateli z Norsk Pass.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a co to nie można sprzedać domu z niespłaconą pożyczką???
i jeszcze na dodatek nieźle na tym zarobić?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
no ci co chca tu zostac to kiepsko w takiej sytuacji,
ja na pewno bede jednym z pierwszych szczorow na okrecie,i mam nadzieje ze zanim zacznie tonac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
267 Postów
Stały Bywalec
Sprzedać dom z pożyczką? w czasie przedłużającego się kryzysu? I jeszcze na tym zarobić?
Powiedzmy że tego nie czytałem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok